Superligaens dyreste målmand
Illustration
Generelle

Superligaens dyreste målmand

Tipsbladet.dk's målmandsblogger ser nærmere på Superligaens mest værdifulde keepere.

Den tyske hjemmeside tranfermarkt.de er et mekka for fodboldnørder som mig. Er der noget, som nørder elsker, er det transfermarkedets mekanismer, herunder i særdeleshed hvordan prissætningen af spillerne er. Tranfermarkt.de giver et bud på værdien af snart sagt alle fodboldspillere, og jeg tænkte at det var interessant at give målmændene i Superligaen lidt fokus.

Superligaen byder på 12 hold, og derfor selvfølgelig primært 12 målmænd, da der endnu denne sæson ikke har været den store udskiftning på denne position rundt om i klubberne, og umiddelbart ser det heller ikke ud til at dette vil ske. I nærværende blogindlæg vil jeg dog blot se nærmere på de ti dyreste målmænd. Et lidt interessant aspekt er, at der i nogle af klubberne er en reservemålmand, som er vurderet mere værdifuld end førstemålmanden i en anden klub. I nedenstående lister jeg Top 10 over de mest værdifulde målmænd op – altså i transfermarkt.de´s optik. Det skal derfor tages med et gran salt. 

1. Lukas Hradecky (Brøndby IF), 24 år: 1,25 mio €
2. Stephan Andersen (FC København), 32 år: 1,00 mio €
3. Nicolai Larsen (AAB), 23 år: 800.000 €
4. Johan Wiland (FC København), 33 år: 750.000 €
5. Karl-Johan Johnsson (Randers FC), 24 år: 500.000 €
6. Jakob Haugaard (FC Midtjylland), 22 år: 500.000 €
7. Martin Dubravka (Esbjerg fB), 25 år: 400.000 €
8. David Jensen (FC Nordsjælland), 22 år: 400.000 €
9. Lasse Heinze (FC Midtjylland), 28 år: 350.000 €
10. Kasper Jensen (Silkeborg IF), 32 år: 300.000 €

Mange ting kan ligge til grund for værdisætningen af en målmand. Som de fleste ved er det ikke så simpelt, at den målmand som lader færrest bolde passere, samtidig er den dyreste målmand. Den målmand, som umiddelbart synes bedst er heller ikke nødvendigvis den dyreste. Som mange agenter har betonet spiller aspekter som alder en stor rolle. Grunden til dette skal selvfølgelig findes i det faktum, at en ung målmand helt logisk vil have et større udviklingspotentiale end en aldrende målmand.

Ser man på ovenstående Top 10, bliver det ret hurtigt klart, at mange af listen målmænd er relativt unge. Blot tre af de ti målmænd har rundt 30 år, og med en alder på henholdsvis 32 år og 33 år må det forventes at disse stadig kan være aktive i minimum 3 yderligere sæsoner. Gennemsnitsalderen for Top 10 er 26,5 år, hvilket jo også må siges at være en ung alder i målmandsperspektiv.

Et andet aspekt, som i prissammensætning spiller en stor rolle er antallet af landskampe på CV´et. Lukas Hradecky har 17 A-landskampe for Finland, Stephan Andersen har 24 A-landskampe for Danmark, Johan Wiland har 9 svenske A-landskampe, Karl-Johan Johnsson har 1 A-landskamp for Sverige og Martin Dubravka har 1 slovakisk A-landskamp. Desuden har AaB´s Nicolai Larsen tidligere været indkaldt til samling med det danske A-landshold. De målmænd, som har været på højest niveau, når vi ser i landsholdssammenhæng, er altså også de dyreste. I hvert fald er de seks førnævnte blandt de syv med den højeste værdi.

Hvilken klub, de enkelte spillere repræsentere må alt andet lige også spille en rolle, når de kommer til prissætningen. De fire dyreste målmænd er alle at finde i nogen af de største klubber i Danmark. I hvert fald var disse tre klubber alle blandt de fire bedst placerede i seneste Superligasæson. Sidste klub i denne sammenhæng er FC Midtjylland, som jo efter seneste sæsons afslutning solgte deres klare førstemålmand Jonas Lössl til fransk fodbold, og hans plads er blevet overtaget af Jakob Haugaard, som allerede var at finde i ulveflokken. Jakob Haugaard er dog at finde på sjettepladsen på listen over de mest værdifulde målmænd, kun overgået af Karl-Johan Johnsson fra Randers FC, og han har som tidligere nævnt en A-landskamp på CV´et, noget som Jakob Haugaard stadig har til gode, og umiddelbart synes vejen dertil noget broget.

I mine øjne giver det god mening at Lukas Hradecky er den mest værdifulde målmand, hvilket Brøndby IF nok er glade for, da finnen adskillelige gange har været ude at sige, at han ser Brøndby IF som et stop på vejen til noget større. Han er ung, spiller fast uge efter uge, er landsholdsmålmand og han repræsenterer en klub, som i øjeblikket investerer massivt i spillertruppen, hvilket højner kvaliteten og derved øger chancen for at opnå gode resultater. Fremover vil Hradeckys værdi sandsynligvis stige yderligere, så hans position, som Superligaen mest værdifulde målmand står umiddelbart rimeligt sikkert i billedet. Om Hradecky udover at være den mest værdifulde målmand, samtidig er Superligaens bedste på sin position er beror nok på den enkeltes smag, men faktum er det i hvert fald, at Hradecky er den seneste til at blive kåret til Superligaen bedste målmand som modtager af ”Det Gyldne Bur”.

Nicolai Larsen er en anden målmand, som man må forvente vil stige yderligere i værdi fremover. Han er ung, spiller fast og er senest kommet ind omkring det danske landshold, ligesom hans spiller europæiske fodbold med sin klub – når han altså ikke lige afsoner karantæne. Jeg forestiller mig da også at Nicolai Larsen indenfor de kommende 2-3 år vil forlade AAB, specielt hvis Larsen ønsker at blive en mere fast bestanddel af det danske landshold. AAB vil nok også være villige til at sælge, da deres økonomi sagtens kunne trænge til lidt indsprøjtning. I mine øjne vil der nok ikke gå lang tid før Nicolai Larsens værdi runder millionen og dermed vil han sandsynligvis også passere FC Københavns Stephan Andersen på listen.

Stephan Andersens værdi vil fremover falde, da han på trods af at have konsolideret sig som Ståle Solbakkens foretrukne målmand, ikke er nogen helt ung målmand. Sandsynligvis er FC København også Andersens sidste stop i karrieren. Andersen er blevet overhalet på det danske landshold af fremadstormende Kasper Schmeichel, ligesom han presses bagfra af yngre målmænd som Jesper Hansen, Jonas Lössl og Nicolai Larsen. Der er nok ikke mange flere landskampe i sigte for Andersen , men han repræsenterer dog stadig en klub, der rimeligt fast spiller europæiske fodbold. At Andersens værdi ikke umiddelbart vil stige fremover, er nok heller ikke det store problem for hans klub FC København, da Andersen ikke er hentet ind i folden med henblik på videresalg, men i højere grad med stabile præstationer for øje.

En anden målmand, som ikke vil opnå større værdi er Johan Wiland. Som reserve i FC København er hans muligheder for at stige i værdi ikke gode, hvilket han alder også taler for. Til gengæld har Wiland et solidt CV og rygte, hvilket nok gør at han værdi stadig vil være relativt høj. Dette glæder man sig nok over i FC København, da klubben alt andet lige nok vil blive nødt til at skibe ham videre til en anden klub, da Wiland ikke kan leve med at være reserve på dette tidspunkt af sin karriere. Wiland fortjener også spilletid, for han er altså en målmand med kvalitet til at spille mere end reserveholdsfodbold.

Randers FC´s Karl-Johan Johnsson er en anden, som i fremtiden vil opnå en større værdi. Han har været lidt af en åbenbaring i Superligaen, da han har leveret stærke præstationer i kronjydernes mål. Ligeledes er han ung, omkring landsholdet og med Randers FC´s nuværende form kan fremtiden også meget vel tænkes at byde på europæiske fodbold.

Jakob Haugaard fra FC Midtjylland vil i fremtiden opnå en større værdi. Han gør det godt for sin klub, hvor formen også taler meget for at fremtiden vil komme til at byde på europæiske kampe. Derudover er han en ung målmand med ungdomslandskampe på listen over meritter. Til gengæld er der ikke meget der tyder på at Haugaard får A-landskampe på CV´et, da der står en række af målmænd foran ham i køen. Dette ville ellers være med til at booste hans værdi. Umiddelbart står FC Midtjylland heller ikke foran at skulle sælge målmanden, da han er ny førstemålmand i denne sæson, og han vil komme til at spille en central rolle i FC Midtjyllands forsøg på at konsolidere sig fast i Superligaens absolutte top. FC Midtjylland er heller ikke en klub, som umiddelbart er tvunget til et salg, da man med bettingmillioner fra Mathhew Benham er blevet en mere holden klub.

Martin Dubravka fra Esbjerg fB er et relativt nyt navn i dansk fodbold. Han har dog i den grad gjort opmærksom på sig selv med gode og stabile præstationer. Jeg tror, at hans markedsværdi i fremtiden vil stige. Dels er han med sine 25 år en relativt ung målmand. Han er fast førstemålmand for Esbjerg fB, han er inden omkring det slovakiske landshold og han har et ganske imponerende CV med blandt andet kampe i Champions League for sin tidligere klub Zilina. Han er altså en mand med visse meritter bag sig, ligesom der er masser af udviklingspotentiale i ham. Jeg kan ikke andet end forestille mig, at hans markedsværdi vil stige. Hvis Esbjerg fB finder formen og formår at kvalificere sig til europæiske fodbold, vil dette selvfølgelig være med til at øge hans værdi yderligere. Dette tror jeg både vil være i Dubravkas og Esbjerg fB´s interesse, da Dubravka virker som en eventyrlysten mand med mod på tilværelsen. Jeg kunne derfor sagtens forestille mig, at Dubravka med tiden sælges videre til en anden klub, ganske givet en udenlandsk en af slagsen.

David Jensen fra FC Nordsjælland er en ung fremadstormende målmand, der spiller fast for sin klub ligesom han er en del af det danske ungdomslandshold, for hvilket han dog står foran at falde for aldersgrænsen. Desværre for David Jensen og hans markedsværdi er indgangen til at komme til at spille A-landskampe ikke så let, da han må tænkes at stå et stykke tilbage i køen af danske målmænd. Han repræsenterer dog en klub, som sagtens kunne tænkes at komme til at spille europæisk fodbold i fremtiden. Derudover er David Jensen en meget moderne målmand, som i særdeleshed udmærker sig i spillet med fødderne, noget som mange klubber efterspørger. Set i lyset af at FC Nordsjælland har erfaring med at sælge spillere, kan det sagtens tænkes at David Jensen indenfor nogle sæsoner sendes videre til en anden og større klub. I den forbindelse vil det selvfølgelig være optimalt, hvis hans markedsværdi er så høj som muligt. Sikkert synes det dog at være, at David Jensen fremover vil opnå en større markedsværdi.

Lasse Heinze er for tiden reserve i FC Midtjylland, hvortil han blev hentet inden denne sæson. Han har mange Superligakampe på CV´et, men han har ikke formået at drive det til et højere niveau, hvilket også synes lidet sandsynligt, hvis man forsøger at kigge lidt ind i fremtiden. Hans markedsværdi vil jeg tro ligger nogenlunde fast, og udsvingene vil nok ikke være store. Hans alder er ganske god og hans CV er pænt, men skal han blive mere værdifuld, skal han spille fast. Og netop dette har han lige nu ikke udsigt til i FC Midtjylland. Skal han videre til en anden klub, kan det ikke forventes at han skifter til en klub på en højere hylde.

Kasper Jensen fra Silkeborg IF må forventes inden længe at ende uden for Top 10 over Superligaens dyreste målmænd. Dels er han efterhånden aldrende herre, han spiller for en klub som meget vel kunne spille i næstbedste række kommende sæson, han får stensikkert ingen landskampe, og hans klub ligger ikke lige for at skulle deltage i europæiske fodbold. Kasper Jensens markedsværdi vil altså i fremtiden være faldende set i lyset at de nævnte aspekter, og umiddelbart står han heller ikke foran et klubskifte til en klub på et højere niveau.

Her til slut vil jeg lige sende et kort blik ned i landets næstbedste række, hvor der faktisk render en række målmænd rundt, der i den grad aspirerer til denne Top 10 over værdifulde målmænd. 22-årige Frederik Rønnow, der lige nu er ude med en skade er af transfermarkt.de vurderet til at have en værdi på 750.000 €, hvilket ville pacere ham på en delt 4.plads sammen med Johan Wiland. Ingen tvivl om at Rønnow har en stor værdi og ikke mindst karriere foran sig, for han er virkelig talentfuld. Desuden har ham mange ungdomslandskampe på CV´et, ligesom han har spillet europæiske fodbold med Esbjerg fB, til hvem han var udlejet sidste sæson. Han har i medierne også flere gange været nævnt som en mulig kandidat til det danske A-landshold i fremtiden. Lige nu er han dog skadet, og i stedet har AC Horsens' Jakob Busk på mål. Han er ejet af FC København, men her er udsigten til spilletid ikke for lys. Han gør det dog utroligt godt for AC Horsens i den næstbedste række, ligesom han har etableret sig som den foretrukne målmand på Jess Thorups succesfulde U21-landshold. Han er vurderet til at have en markedsværdi på 350.000 €, hvilket også ville give ham plads i denne Top 10. Kan Busk i fremtiden komme til en klub, hvor han er sikret fast spilletid på højeste niveau – og her taler vi over landets næstbedste række – vil hans værdi naturligvis stige yderligere. Sidste navn fra landets næstbedste række, som fortjener lidt omtale er AGF´s rutinerede Steffen Rasmussen, der over en årrække har vist et godt og stabilt niveau i målet hos holdet fra smilets by. Rasmussen er vurderet til 400.000 €, men hans værdi vil ikke stige fremover, for han er efterhånden 32 år, men umiddelbart ser man heller ikke Steffen Rasmussen søge nye græsgange, men jeg tror han vil komme til at agere mentor for unge Lukas Fernandes, som AGF inden sæsonen hentede hos de kongeblå i Lyngby. Og han er en mand, som der er store forventninger til i den jyske hovedstad. Som mon ikke unge Fernandes i fremtiden vil være at finde i denne Top 10.

Jeg glæder mig til løbende at følge med i udviklingen af målmændenes værdi på tranfermarkt.de. Om et års tid vil billedet givetvis se ganske anderledes ud. Til den tid vil det være interessant med et tilbageblik og endnu et fremsyn. Det var mine tanker omkring temaet. Andre meninger og tanker om temaet fra andre fodboldnørder vil være super interessant.