Fra marken til Parken: Legender og blommer i madeira
Et dårligt iPhone-billede er det eneste, jeg kunne fremtvinge fra kampen i Gentofte. Men sådan så det ud.
Generelle

Fra marken til Parken: Legender og blommer i madeira

Tredje akt i jagten på pokalturneringens sjæl gik til Gentofte, hvor vi skulle forcere en byggeplads i kravlende tilstand for at komme i selskab med legender.

Det er blevet tid til tredje akt i min fodbold-oddysé rundt til interessante danske kampe i pokalturneringen. Missionen er at være til stede til én kamp i hver runde i turneringen, der helt tilbage i 1977 blev kaldt 'et stedbarn i dansk fodbold' af DBU's formand.

Det skal vi have gjort noget ved, så jeg vil gerne fortælle om mine gode oplevelser med den charmerende turnering. Mens det meste af fodbold-Danmark havde øjnene rettet mod Sundby Idrætspark onsdag aften, var jeg taget til Gentofte for at overvære braget mellem de to 2.divisionsklubber HIK og Odder.

Det begyndte med en udfordring, for jeg kunne til at begynde med ikke finde stadion! Jeg var ikke klar over, at legendariske Gentofte Stadion er under ombygning, og kampen var henlagt til en kunstgræsbane nær idrætsanlægget. Derfor kom jeg lidt forsinket til kampen og kunne lige høre over højtaleren, at der blev nævnt noget med Europa League. Drømmene var store inden kampstart, og så betød det mindre, at jeg og min makker Sebastian Stanbury måtte kravle under et hegn og forcere en byggeplads for at komme ned til banen i de ydmyge rammer.

Vi var imidlertid ikke alene, for der var masser af fine fodboldnavne og legender på plads til opgøret. Vi spottede således både HIK's talentansvarlige Per Frimann og de to tidligere angrebsprofiler i dansk fodbold: Peter Møller og Flemming Christensen. Hertil indeholdt de to hold et par fine navn i Torben Storm (HIK's assistenttræner) samt den tidligere Horsens-elegantier Simon Elbæk, der nu er assistent i Odder. HIK's målmandstræner Emeka Andersen var desværre ikke at syne.

Men der var altså god stemning i kulden ved kunstgræsbanen, hvor publikum blev vidner til en forrygende kamp. Odder chokstartede ved at score til 1-0 i første halvleg, og målscoreren Nicolai Johansen blev hyldet med en fødselsdagssang af de få fremmødte Odder-aficionados, der havde taget turen Jylland til Gentofte.

Kampen var meget livlig med masser afslutninger og flere dygtige spillere på begge hold. Alligevel kom de to bolddrenge, der var placeret bag hegnet, på arbejde nogle gange, da de skulle hente nogle af de vildskud, der blev sendt af sted fra kunstgræsset.

Det gode ved at være til live-fodbold i ydmyge rammer er, at man får så mange skønne detaljer med. Både fra banen og på tilskuerpladserne. I forbindelse med en dommerkendelse, råbte Odders målmand således ”Han er fra København!”, mens en holdleder fra Odder blot konstaterede, at ”dommeren har glemt sine briller i skuret” - en henvisning til de barakker, der gjorde det ud for omklædningsrum.

Men selvom det var ydmyge forhold, var det en fremragende aften i selskab med Gentofte-damer i pelsfrakker og et selskab, der havde medbragt blommer i madeira som en lille snack til opgøret. Det var klogt, for der var ingen pølsebod, og det eneste man kunne købe, var dåseøl eller Jolly Cola fra flaske. Dét er live-fodbold, når det er mest charmerende – og helt i pokalturneringens ånd.

Det er nemlig så vidunderligt, at de to divisionsklubber på den ydmyge bane nær Ikea-varehuset jo faktisk spillede om muligheden for at komme i Europa League i næste sæson. Det er dét, pokalturneringen handler om: Drømmen om storhed. En ting er dog sikkert: HIK kommer ikke til at opleve Europa-suset, for det var Odder, der var bedst.

I en underholdende affære vandt jyderne med hele 5-1 – et par mål for meget, men en fortjent sejr i en kamp, hvor de første tre scoringer faldt efter dødbolde, mens der også kom et mål til hvert hold efter straffespark. Det bragte også et smil frem på læben, da amerikaneren Eddie Puskarich scorede og blev tiljublet af Odder-folket med tilråbet ”USA-USA-USA”.

Så det blev endnu en god aften i pokalturneringens tegn, og selvom det blev koldt i slutfasen, gav det også mere lyst til endnu en tur i næste spillerunde, når vi tager det næste skridt fra marken til Parken.

FAKTA: FRA MARKEN TIL PARKEN

Disse kampe har jeg været til stede ved: 

1. runde:
FC Randoms – AB Tårnby 0-10
19. august 2014
Valby Idrætspark, bane 25

2. runde:
Brønshøj - OB 1-0
24. september 2014
Tingbjerg Ground 

3. runde:
HIK – Odder 1-5
29. oktober 2014
Kunstgræsbanen i Gentofte