Liverpool vs Real Madrid og den engelske assistent
Illustration
Champions League

Liverpool vs Real Madrid og den engelske assistent

Real Madrid har engelsk erfaring på bænken til aftenens Champions League-kamp mod Liverpool

Bragt i Tipsbladet 17. oktober

Når to af Champions Leagues historisk største klubber mødes, er det sjældent, at en assistenttræner har en helt særlig rolle, men det er tilfældet, når Liverpool i næste uge tager imod Real Madrid. For på spaniernes bænk sidder den engelske assistenttræner Paul Clement, og han er på besøg i sit hjemland, hvor man diskuterer, om ikke flere burde gøre som ham – rejse ud og søge ny inspiration til den stagnerende engelske fodbold.

Liverpool-Real Madrid som et møde mellem britiske trænere?
Nej, det kan ikke passe. For mens det ganske rigtig var en brite, nordirske Brendan Rodgers, der sidste år førte Liverpool centimeter fra det engelske mesterskab, så var det jo italieneren Carlo Ancelotti, som var manden, der endelig gav Real Madrid La Décima, den mytiske tiende Champions League-titel.
Men der er nu alligevel en brite i spaniernes trænerteam. For ved siden af Ancelotti på Real Madrids bænk på den historiske aften i Lissabon, da Real Madrid slog byrivalerne Atlético, sad den 42-årige englænder Paul Clement.

De kender hinanden, Clement og den ét år yngre Rodgers. I 1999 gik de på samme trænerkursus og fik UEFA’s A-licens, og deres veje er også krydset siden. De har begge været i Chelsea, og da Brendan Rodgers i 2008 forlod London-klubben for at blive manager i Watford, var det Clement, der overtog hans job som træner for Chelseas reserver.

Onsdag mødes de igen, denne gang på Anfield i Liverpool, når de befinder sig i hver deres tekniske felt i forbindelse med denne Champions League-rundes storkamp. Men de har taget vidt forskellige veje til det Champions League-opgør. For mens Rodgers rejse er ganske klassisk – efter ungdoms- og reserveholdsfodbold i Chelsea blev han manager i de lavere de divisioner for siden at ende i Premier League med først Swansea og siden topklubben Liverpool – har Paul Clement taget en utraditionel rute. I stedet for at prøve lykken på egen hånd som chef i engelsk fodbolds lavere rækker, er han fulgt med Carlo Ancelotti ud af landet som italienerens højre hånd i først Paris Saint-Germain og siden Real Madrid. Og ad den vej har også Clement opbygget sig et stærkt navn.

Træner og skolelærer
Paul Clement er ud af en fodboldfamilie. Hans far var Queens Park Rangers-legenden Dave Clement, der spillede 476 kampe for The R’s, inden han på tragisk vis begik selvmord i 1982 på grund af en depression, og Paul Clements bror Neil har spillet mere end 300 kampe for West Bromwich Albion.
Paul Clement selv har aldrig spillet fodbold på højt plan. Han spillede nonleague-fodbold i London-forstaden Sutton, og så blev han allerede som 23-årig træner i Chelseas ungdomsafdeling.

”Fodbold ligger i mit blod. Da jeg voksede op, elskede jeg fodbold, men jeg ville aldrig blive topspiller. Men jeg elskede coaching og undervisning, så jeg gik ned ad den vej,” sagde Paul Clement sidste år i et interview med The Daily Mail.

Ved siden af jobbet i Chelsea, arbejdede Clement i mange år som idrætslærer på en skole i Sutton.

”At undervise gav mig et fundament: organisation, planlægning, at forstå forskellige læringsstilarter og -behov, vigtigheden af god kommunikation. Det har jeg med ind i min trænergerning,” har Paul Clement fortalt The Guardian.

I 2000 fik han sit første fuldtidsjob, da han blev ansat af Fulham, men syv år senere vendte han tilbage til Chelsea, hvor han arbejdede sig op gennem rækkerne og i 2009 kom med omkring Premier League-mandskabet, da Guus Hiddink blev midlertidig manager som afløser for Luiz Felipe Scolari.
”Min mest ubehagelige periode som træner var, da jeg tog skridtet op til førsteholdsniveau i Chelsea. Jeg tvivlede altid på, om jeg klar til det niveau; om jeg havde nok viden. Det var en periode med stor udvikling for mig.”

”Jeg kom ind i et omklædningsrum, hvor Michael Ballack var anfører for det tyske landshold. Han var en stor personlighed. John Terry var anfører for England – og han var også en stor personlighed sammen med Frank [Lampard] og Ashley [Cole]. Derudover havde man Petr Cech, en leder, og også Didier [Drogba]. Op gennem holdet var der en masse stærke karakterer og personligheder, der var helt på toppen i den periode. Så det var en oplevelse,” som Clement har beskrevet den første Chelsea-tid i The Daily Mail.

Sprogbarrieren i Paris
Men det var også en oplevelse, som han kunne bygge videre på. For Paul Clements involvering i førsteholdet fortsatte, da Carlo Ancelotti blev ny manager i sommeren 2009.

”Da Carlo kom til, var jeg først på prøve. Jeg var sammen med ham i to uger, og så sagde jeg, at jeg ville tilbage til reserverne. Det afviste han. Han sagde: ”Du skal lære hos mig. Jeg kan lide, hvad du gør. Kom og arbejd for mig, og du vil få en fantastisk oplevelse,”” fortalte Paul Clement i foråret til The Boot Room, det engelske fodboldforbunds magasin for trænere.

Ancelotti var to sæsoner i London, inden han som så mange andre managere før og efter ham oplevede at blive fyret af Roman Abramovitj. Paul Clement rejste også og blev assisterende manager i Blackburn, og hans historie så dermed ud til at udvikle sig helt efter bogen: frem og tilbage mellem forskellige engelske klubber i jagten på det store gennembrud.

Men Carlo Ancelotti havde ikke glemt englænderen, som han har beskrevet som ”en af de mest dynamiske og intelligente trænere,” han har arbejdet sammen med. I 2012 blev italieneren ny chef i Paris Saint-Germain , og han hentede sin gamle assistent fra Chelsea over den engelske kanal i en ny rolle som højre hånd. En anderledes opgave, for engelske trænere bliver som regel i Storbritannien, og Paul Clement mødte da også en ny virkelighed, der fik ham til at gå til franskundervisning tre gange om ugen.

”Hvis man vil arbejde i udlandet, er man nødt til prøve at lære et sprog. Stabsmøder i PSG var ofte på fire sprog, så alting tog længere tid.”

”Når man prøver at få gassen aktiveret og få installeret internet og telefon, og man forstår meget lidt fransk, er det er en stor udfordring. Det var også en stor udfordring at sende vores børn i fransk skole, for når de kommer grædende hjem, græder mor, og så græder far også. Der er en stor sneboldeffekt,” sagde Paul Clement.

Et fantastisk sted at arbejde
Englænderen blev dog ikke skræmt af livet i udlandet, tværtimod. For efter halvandet år i Frankrig blev Carlo Ancelotti tilbudt trænerjobbet i Real Madrid, og Paul Clement rejste med til et nyt land, et nyt sprog og en ny liga.

Det første år gik forrygende. Real Madrid vandt Copa del Rey og, efter 12 års ventetid, Champions League i maj måned – i øvrigt samme dag, som Paul Clements fars gamle klub Queens Park Rangers rykkede op i Premier League. ”En perfekt dag” kaldte Clement den lørdag, men generelt har han og resten af trænerteamet haft stor succes i den spanske hovedstad, og Paul Clement har da også nydt det første år.

”Det her er et fantastisk sted at gå på arbejde hver dag. Livsstilen, vejret, folkene, alting. Min kone og min familie elsker at være her,” sagde Clement sidste år til Daily Mail.

I Spanien har englænderen skullet lære et nyt sprog.

”En del af min rolle på bænken går ud på, at når Carlo beslutter sig for at lave en udskiftning, skal jeg fortælle spilleren, hvad hans ansvar ved standardsituationer er. Medmindre det er en spiller, der taler godt engelsk, prøver jeg at gøre det på spansk, men med Isco og Jesé er jeg nødt til at gøre det på spansk. Jeg ved ikke, om det er grammatisk perfekt, men jeg tjekker, at de forstår og siger ja, og i de fleste tilfælde går de ind på banen og gør deres arbejde, så det er tilfredsstillende,” sagde Clement i marts til The Daily Telegraph.

Den udenlandske inspiration
Når Clement står på sidelinjen på Estadio Santiago Bernabéu, er han en meget atypisk britisk fodboldfigur. For mens udenlandske trænere og spillere rejser verden tynd, bliver briterne hjemme. Og selv om der kommer masser af udenlandsk input ind i Premier League, er det få engelske spillere, der udvider horisonten for fodbolden i spillets hjemland ved at samle erfaring andre steder.

”Det ville ikke skade dem at rejse til udlandet,” sagde landstræner Roy Hogdson – der selv har trænet i ni forskellige lande – i august måned om engelske talenter, der sidder på bænken i Premier League.

Paul Clement har arbejdet uden for Premier League, og han har lært en ting eller to, som måske ville kunne flytte engelsk fodbold videre.

”Hvis man kunne lægge noget af det tekniske og taktiske knowhow hos spanske spillere sammen med englændernes viljestyrke og nogle af de verdensklassefaciliteter, der er til rådighed, ville man være i gang med at finde noget ideelt,” sagde Clement i førnævnte Telegraph-interview, og han har også været inde på spaniernes tekniske kvaliteter i The Guardian.

”Selv hold på 18.-, 19.- og 20.-pladsen forsøger at spille. De har kreative spillere: fløje, spillere bag angriberen. Der er et højere teknisk niveau end i de lavere rækker i England og Frankrig.”

”Jeg tror, det er en kulturel ting, en tro på en bestemt spillestil. Man ser det på landsholdet og på akademierne. Som syv- og otteårige er de allerede i gang med lære at sparke med begge ben. De bekymrer sig ikke så meget om det fysiske eller om at vinde. De har troet på deres stil, og nu høster de gevinsten. Engelske klubber er nu blevet mere interesserede i den tilgang, og de arbejder hårdt for at forbedre sig, men det er en lang proces.”

De erfaringer, som Paul Clement har gjort sig, er i dag eftertragtede i hjemlandet. I sommer sagde han nej til chefjob i West Bromwich Albion og Brighton, men i forbindelse med Champions League-finalen fortalte han den engelske presse, at han planlægger at få et job som cheftræner eller manager.

”Jeg tror, det bliver snart. Det bliver sandsynligvis i England, men hvis en god mulighed byder sig i et andet land, vil jeg ikke afvise det. Jeg har nydt at arbejde i Frankrig og Spanien,” lød det i maj fra Clement, der tror, at der vil være et job til en mand med hans profil: en træner som ikke har haft en stor spillerkarriere, men som til gengæld har uddannet sig godt.

”Nogle formænd kan stadig godt lide den traditionelle managerstil, men andre foretrækker en mere innovativ træner med friske ideer; en med en tørst efter at lære, hvad der sker derude; som har rejst ude i verden og kigget på andre metoder. Jeg håber helt sikkert, at flere klubber vil give muligheden til yngre trænere som Brendan,” sagde Clement til BBC, da han stadig var i PSG.

”Brendan” er Liverpool-manageren med efternavnet Rodgers, der godt nok har taget en mere klassisk, britisk rute til Champions Leagues sidelinjer, men som lige som Paul Clement har søgt inspiration udenlands ved at tage på dannelsesrejser i blandt andet Spanien. Onsdag mødes de gamle kursuskammerater på Anfield, når den engelske assistent for en kort stund vender hjem til fædrelandet.