Superliga: Uenighed og tvivl om udvidet liga
Illustration
Superliga

Superliga: Uenighed og tvivl om udvidet liga

Tipsbladet.dk har undersøgt holdningen til fremtidens Superliga-struktur blandt ligaens nuværende trænere. Lidt over halvdelen er for en udvidelse, men der er langt fra fælles fodslag blandt trænerne.

10, 12, 14, 16. 

De fire ovenstående cifre er ikke blot et udpluk fra 2-tabellen, men også en del af debatten om en anden tabel, nemlig den, der oplister de bedste hold i Danmark: Superliga-tabellen. For i årevis har dansk fodbold været præget af snak og debat om Superligaens struktur og udseende – og især antallet af hold i ligaen har været diskuteret. 

Senest er debatten atter blusset op i det igangværende Superliga-efterår, hvor flere aktører har markeret deres holdninger til strukturen i forbindelse med den enormt tætte række. Tipsbladet.dk har i en undersøgelse nu samlet holdningerne fra alle 12 Superliga-trænere, der hver især har en mening om Superligaens stuktur. Det viser sig, at syv Superliga-trænere er for en udvidelse af ligaen, mens to er i tvivl og tre decideret er imod vokseværk i landets bedste række. 

LÆS OGSÅ: Her er trænernes Superliga-bud

Overordnet mener trænerne først og fremmest, at strukturdebatten skal ses fra flere vinkler og gennemanalyseres, før der træffes en afgørende beslutning om fremtiden, og kigger man på de forskellige svar, er der altså heller ikke tegn på den store enighed. De har hver især deres argumenter, forbehold og input, men samlet set er der dog en overvægt af trænere, der gerne ser Superligaen udvidet. 

En af dem er FC Nordsjællands cheftræner Kasper Hjulmand, der i lighed med flere af sine kolleger dog understreger, at han primært udtaler sig som fodboldmand med sportslige briller. 

- Det er en ever-going diskussion, der dukker op fra tid til anden. Jeg har respekt for, at der skal økonomi til at lave en god liga, men ser jeg på det rent sportsligt, er der store fordele i at have en liga på 16 hold, hvor man møder hinanden to gange, siger Kasper Hjulmand til tipsbladet.dk.

- I ligaen er der en top og en bund, men med 12 hold er der ikke noget midterfelt. Hvis man har en klar midte, giver det ro, og derfor ser jeg det gavnligt med 16 hold. Men jeg har også respekt for økonomien, og en god liga handler også om et godt produkt, og at faciliteterne er der. Det hele skal hænge sammen, og derfor er det også for simpelt kun at se det med sportslige briller. 

- Men når man er presset, er det svært at tænke langsigtet, og det er ellers vigtigt. Når der er så stor fare for nedrykning, tænker man ikke længere end til maj, hvor turneringen bliver afgjort. Der er alt for stor fare for nedrykning, når to ud af 12 hold rykker ud. Strategi og planlægning er alfa/omega, tilføjer han.

Hans kollega i Aalborg, AaB-træner Kent Nielsen er inde på noget lignende. Den tidligere landsholdsspiller mener heller ikke, at man kan se bort fra kommercielle og økonomiske interesser i diskussionen, men da han er fodboldtræner, er det med sportslige hensyn, at han peger på en udvidelse af Superligaen som det bedste. 

- Jeg kan tage forskellige kasketter på, og hvis jeg tager den økonomiske på, så kan jeg jo se, at det er svært at skaffe penge, og at økonomien er presset, og jo flere der skal dele tv-pengene, jo flere færre penge bliver der til alle. Det kan betyde færre gode spillere og smalle trupper. Jeg kan også tage den sportslige kasket på, og jeg er fodboldtræner, så det er den, jeg helst vil stå med. Fodboldmæssigt kan vi se, at dem der rykker op også er gode nok til at begå sig, siger Kent Nielsen og tager så stilling:

- Jeg mener, at der rent sportsligt er fornuft i at få en større Superliga.

Kent Nielsen og Kasper Hjulmand får opbakning til en udvidelse af Superligaen af fem af kollegerne, idet både Viborgs Ove Christensen, Esbjergs Niels Frederiksen, OB's Troels Bech, SønderjyskE's Lars Søndergaard og AGF's Peter Sørensen taler for flere hold i ligaen. 

Få hold = europæisk succes
Det er dog ikke alle, der ønsker en udvidet Superliga. Hos FC Vestsjællands Ove Pedersen og FC København-træner Ståle Solbakken er meldingen, at 12 hold er passende, og det samme mener Brøndbys Thomas Frank.

- Der er argumenter for og imod, men hvis du vrider armen om på mig og beder mig om at komme med at klart svar, så er jeg tilhænger af, at vi holder fast i en struktur, hvor der er 12 hold i Superligaen, men det er noget, jeg siger på min mavefornemmelse, og jeg tror på gode argumenter, så lad os lave en tilbundsgående undersøgelse af det og lad os på den måde finde ud af, hvad der er det bedste, siger Brøndby-træneren, der ser flere fordele i at holde fast i den nuværende struktur. 

- Der er selvfølgelig noget kommercielt i det i forhold til tv-penge og sponsorer, og så er der det sportslige, og der er der to ting, vi skal skele til. Den ene er, at vi gerne vil klare os godt i Europa, og der ved vi, at der har været kritik i Sverige og Norge af, at ligaen med de 16 hold gør dem svagere i Europa. Omvendt kan vi skele til Schweiz, hvor de har 10 hold, og hvor en klub som Basel gør det rigtig, rigtig godt i Europa. 

- Det andet er talenterne. Er der 16 hold i ligaen, kan det godt være, der er nogen, der bedre tør bruge dem, men jeg synes jo allerede, der er mange klubber, der bruger talenterne nu. Og jeg er af den holdning, at vi nok skal bruge talenterne, hvis de er gode nok, siger han. 

Endelig køber han ikke argumentet med, at en turnering med 12 hold og 33 kampe giver en skæv fordeling af opgør samt for mange opgør mod de samme hold. 

- Jeg har det sådan, at jeg hellere vil møde FCK tre gange end et andet hold to gange, siger han. 

Slutspil en mulighed?
Der er altså mange forskelligartede argumenter i spil, og ifølge flere af de trænere, tipsbladet.dk har været i kontakt med, er Superligaens struktur også et tilbagevendende tema, når trænerne indimellem mødes i diverse fora. De fleste Superliga-trænere har i deres svar været inde på det økonomiske aspekt i debatten, og i det hele taget er det en kompleks diskussion. Det mener cheftræneren for Superligaens førerhold FC Midtjylland, Glen Riddersholm, der endnu ikke er afklaret omkring spørgsmålet om Superligaens struktur. 

- Der er mange interesser involveret i en snak som den her. Jeg kan både se fordele og ulemper, men jeg er nok ikke tilhænger af, at den bliver udvidet til 16 hold. Det er en tand for meget. Hvis jeg så siger 14, så citerer du mig for 14, og så er der andre, der ringer og spørger, hvorfor det skal være 14, og det har jeg sgu ikke et svar på. Jeg er fodboldtræner. Jeg kan se tingene fra min stol. Men jeg tror, det er vigtigt, man ser på det større perspektiv og ikke ud fra et øjebliksbillede, siger Riddersholm, som mener, at man bør tænke i andre og flere baner end bare 12 eller 16 hold.

- Kodeordet i det her er netop økonomi. Lige nu ser man mange unge få chancen, som de aldrig har fået før. Derfor er det et spørgsmål om et så lille land, som vores, har så mange spillere, at det kan retfærdiggøre, at vi skal udvide til 16 hold. Det kan være, man skal tænke i andre baner, som at der kun er én nedrykker, slutspil eller noget helt tredje, siger FC Midtjylland-træneren. 

LÆS OGSÅ: Lang vej til udvidet Superliga

Tanken om slutspil åbner for en helt anden gren af diskussionen, der også blussede op i 2009, hvor Divisionsforeningen havde hyret konsulentfirmaet Capacent til at vurdere strukturen i Danmarksturneringen og som en del af løsningsforslaget netop lancerede tanken om slutspil. Den tanke blev skudt i sænk fra flere kanter – og der findes også Superliga-trænere i dag, der afskyr ideen. FC Vestsjællands Ove Pedersen er en af dem. 

- Fodboldlederne vil have et slutspil, og hvis de får det, så skal jeg ikke være træner i Superligaen. Så bliver sporten latterliggjort som i ishockey og håndbold, og det gider jeg ikke være med til. Så for min skyld kan der være otte, ti, 12 eller 16 hold i Superligaen, bare der ikke kommer slutspil. Det ødelægger alt, fordi der ikke er en kæft der aner, hvad halvdelen af holdene skal spille om, fastslår han. 

Diskussionen om strukturen i Superligaen og antallet af hold i landets bedste række lever altså i bedste velgående, og selvom de fleste Superliga-trænere har en klar holdning til det, tyder det ikke på, at der er fælles fodslag i branchen. 

Det er ellers det, der kræves, hvis en ny struktur skal vedtages. Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen udtalte således tidligere på måneden til tipsbladet.dk, at klubberne skal komme med et fælles forslag til DBU's bestyrelse, hvis en ny struktur skal vedtages. 

Et sådan tiltag ser ikke ud til at være på trapperne. 

NB: Tipsbladet.dk har interviewet otte af Superligaens trænere i forbindelse med undersøgelsen. De fire øvrige trænersvar er indhentet via udtalelser i andre medier i løbet af efteråret 2013.