Video : Tipsbladet
Superliga

Spillerbudget: Nye BIF-ejere har investeret stort

Brøndby IF skruede op for budgettet i 2023 og detonerede en regulær transferbombe med købet af Filip Bundgaard. Det er nu, Blitzer og GFH vil have Brøndby i Europa, gerne via et nyt DM-guld.

Det er nu, det skal være for Brøndby IF.

Klubben nærmer sig nu et forbrug på 200 millioner kroner på spillerkøb, siden Jan Bech Andersen satte fart på Brøndbys transferaktivitet i sommeren 2022 og Global Football Holdings kom ind som hovedaktionær i efteråret 2022.

Kravet virker tydeligt til at være metal og meget gerne et ligaspil i Europa til efteråret, mens det på længere sigt stadig er meget spændende, hvad ejerne vil med klubben.

Alt det ser vi nærmere på her i en serie, hvor vi gennemgår alle 12 Superliga-klubber med lup efter lukningen af januars transfervindue i Danmark.

BRØNDBY IF
Anslået spillerbudget i 2023/24: 120

Transfervinduet januar 2024
Dyreste nye spiller: Filip Bundgaard, købt for 22,5 millioner kroner i Randers FC
Køb: 27
Salg: 18

Seneste årsregnskab (2022)
Personaleudgifter: 133,2
Afskrivninger transfers: 12,6
Årsresultat: -11,9

Alle tal er angivet i millioner kroner.

Spillerbudgettet 120 millioner kroner
Brøndby IF har virkelig skruet op igen, siden man vandt mesterskabet, og især siden Global Football Holding og David Blitzer kom til som hovedaktionær i slutningen af 2022.

Januar kunne faktisk godt have været vildere, men Bundgaard-handlen fylder selvfølgelig meget.

Brøndby har nu haft fire markante transfervinduer i træk, også her i januar, selvom det internationale transfermarked tog en puster, især England, efter et rekordstort transfervindue i sommeren 2023 drevet frem af Premier League og Saudi-Arabien.

Her og nu handler det om metal i Superligaen og en tur i Europa, intet andet giver mening.

Og så er det virkelig interessante spørgsmål på sigt, hvad Brøndby IF under Global Football Holdings skal. Er der flere penge tilbage i transfer-bøssen til 2024/25, hvis man ikke helt når i mål, hvilket er det mest sandsynlige, når rivalerne FCK og FCM har endnu flere klassespillere?

Eller har man nu skudt det hele af i jagten på et DM og Europa-ligaspil, som klubben så nu skal indfri på banen, og ellers imødese mere trange tider?

Tipsbladets bud: Her er de om et år
Spillerbudgettet er steget 10-15 procent, og der er kommet nye folk ind i ejerkredsen via udskiftninger og tilføjelser i Brøndby IF's aktionærer.

Analyse
Der kom gang i transfermarkedet i slutningen af januar og på deadlinedag torsdag 1. februar, bare spørg alle i og omkring Brøndby IF efter Bundgaard-bomben.

Brøndby IF købte spillere for i hvert fald 150 millioner kroner fra sommeren 2022 til deadlinedag i sommer-transfervinduet i 2023, og nu føjede man så Filip Bundgaard til en interessant offensiv sammen med en erfaren belgisk forsvarsspiller.

Men - og det er et vigtigt men – hvad er planen fra sommer?

Her og nu, og nok også i 2024/25, skal man helst have en trup, der spiller om metal, gerne guld, og som kommer i et europæisk ligaspil, der nu bliver endnu mere attraktivt end tidligere takket være en endnu større pulje penge til deltagerne.

Det kan sagtens blive en succes, og så begynder pengene at rulle ind i Brøndby igen.

Men det skal pengene også gerne til at gøre, helst så snart som muligt.

Hvis vi læser det med småt ved GFH's overtagelse af Brøndby IF, var de over 200 millioner kroner, der blev skudt ind, et lån, som Brøndby IF betaler renter for, og skal betale tilbage, med mindre man finder en anden løsning i form af ejerandelen.

Det er tydeligt, at spillerne hentet ind de seneste 18 måneder skal være med til enten at vinde et nyt DM eller få Brøndby IF ud i Europa, hvor ligaspillene fra september byder på indtægtsstigninger sammenlignet med 2023/24-sæsonen på 15-25 procent.

Det er jo ikke let, når FC København bruger dobbelt så meget i spillerbudget, og FC Midtjylland også har markant større udgifter til spillere og et tydeligt frirum til at købe flere hundedyre profiler, hvis klubledelsen ønsker det.

Læg dertil, at man ikke bare spankulerer ud i Conference Leagues ligaspil men, som billedet ser ud lige nu, begynder i anden kvalifikationsrunde og i tredje runde står til at trække hold som Olympiakos, Dinamo Zagreb, Dynamo Kijev og AEK Athen, hvis ellers ligaerne sluttede med deres nuværende stilling.

Man har gode muligheder i Superligaen nu, men det nytter heller ikke at tro, det hele bare kommer af sig selv, eller at der ikke kan ske yderligere forandringer i de kommende år.

Det er jo nok ikke fordi, GFH-frontfigur David Blitzer som mindretalsaktionær på verdens dyrest handlede sportshold nogensinde Washington Commanders i NFL (købt for omtrent 45 milliarder kroner sidste år) eller Premier League-klubben Crystal Palace mangler folk med penge i sit netværk.

Så her og nu ser Brøndbys sportslige muligheder bedre ud, end de gjorde 1. januar, og bedre end de var efter sæsonafslutningen i 2021/22.

Og det skal så også til at give pote på banen, i Europa og med store salg på transfermarkedet.

SE SPILLERBUDGETTERNE FOR ALLE DE ØVRIGE SUPERLIGA-KLUBBER HERUNDER